23mm eller 25mm dekk, hva er best?

Inntil nylig var det nærmest en selvfølge at 23mm var det alle brukte når det gjaldt bredden på dekkene på landeveien (enda smalere på tempo, med 19mm eller 21mm). Mindre kontaktflate betød mindre friksjon og høyere fart, det var i hvert fall tanken.

De siste årene er 25 mm (i noen ritt enda bredere) dekk blitt mer og mer vanlig, og det er proffene som går foran i utviklingen. Dekkprodusentene argumenterer med at bredere dekk gir mindre rullemotstand og bedre komfort bl.a.

Komfort

Med et bredere dekk behøver man ikke ha så mye luft i dekket som ved et smalere dekk, noe som igjen gir en mer komfortabel tur, som igjen bedrer ytelsen og prestasjonen til syklisten, ved at dekkene absorberer mer av slag og ujevnheter fra veien som ellers ville ha blitt absorbert av rytteren. På den måten sparer syklisten energi. I tillegg får man bedre grep i svingene.

Rullemotstand

Med samme lufttrykk i dekket vil et dekk på 23mm og et på 25mm ha like stor kontaktflate. 25mm dekk vil ha en bredere flate, mens et på 23mm vil ha en smalere, men lengre kontaktflate.
På grunn av den lengre kontakflaten på et smalere dekk, blir dekket mer deformert under rotasjon. På det bredere dekket blir lengden på kontakflaten kortere, noe som gjør dekket rundere, derfor ruller det bedre og raskere.
Dette skjer hvis dekkene inneholder samme lufttrykk. Man vil naturlig nok velge noe mindre lufttrykk på de bredere dekkene, for slik å få en mer komfortabel tur, i hvert fall under trening, hvor dekkene absorberer mer av slagene fra veien, og på den måten sparer rytteren for energi.


Kontaktflate brede dekk                                   Kontaktflate smale dekk (Illustrasjoner: road.cc)

Aerodynamikk

For ikke å miste fordelene av å bruke et bredere dekk, er det viktig at felgen er tilpasset dekket. De nyeste aerodynamiske hjulene har bredere felger som er mer som en ‘U’ enn en ‘V’, slik at man får en kurvet profil. Turbulensen blir mindre og sykkelen enklere å ha med og gjøre i sidevind.

Hvorfor ikke bruke enda bredere dekk?

Hvorfor stoppe ved 25mm eller 28mm?
Tester gjort av Velonews viser at 25/26 mm ruller best. Tester av 28mm dekk viser enda bedre resultat, men foreløpig er ikke alle sykler bygget for slike brede dekk, men jo mer produsentene utvikler sine modeller med skivebremser, så vil modellene bli tilpasset enda bredere dekk.

Ta en titt på de forskjellige modellene fra Continental som kommer i både 25mm og enda bredere her.